Nieuwe hobby’s
Met ’s avonds weer wat meer energie, zag ik de laatste maanden van 2024, kans om nieuwe hobby’s te ontdekken en bestaande interesses verder te ontwikkelen. Dit jaar grijp ik aan om daar de vruchten van te plukken.
Ukelele: een klein instrument dat makkelijk mee gaat
Het lijkt me geweldig om mij en de deelnemers tijdens de yogalessen met de ukelele te kunnen begeleiden wanneer we mantra’s chanten. Toen ik met dit idee rond liep werd ik gewezen op GUS, de Groningse Ukelele Society, een groep mensen die in de Ierse pub bijeenkomt om samen te spelen. Het is voor mij een goede manier om autodidact dit instrument te leren beheersen in contact met ervaren spelers waar ik telkens weer wat van leer.
Fotografie: van interesse naar vaardigheid
Ik ben verzot op mooie foto’s, daarom speel ik ermee in collage’s. Intussen heb ik door mijn verzameling plaatjes ook gemerkt dat ik bepaalde fascinaties heb, zoals poppen, dieren, klokken, mode, kant en maskers. En hierin is ook een verzameling attributen ontstaan. De poppen spelen inmiddels al een rol in mijn collages en schilderijen. Ik gebruikte mijn smartphone om foto’s te maken, maar miste hier de scherpte.
Daarom gaf ik me op voor een cursus productfotografie. Hier leerde ik eindelijk hoe ik mijn spiegelreflexcamera ook handmatig kan gebruiken en kan spelen met licht, witbalans en scherpte diepte. Allemaal termen die ik dertig jaar geleden op de kunstacademie al wel voorbij had horen komen, maar die op de een of andere manier verwarrend bleven. Het was heel fijn om de terminologie opgefrist te krijgen en dat één van de cursisten ons wees op een plaatje waar het visueel wordt gemaakt. Wat een zaligheid voor mijn beeldbrein.
Desembrood: bewerkelijk, maar o zo lekker en gezond!
Op weg naar voedzamer eten kwam afgelopen jaar ook zuurdesembrood in beeld. Ik ben gek op dit brood en het is supergezond, maar helaas ook flink aan de prijs. Daarom was ik al eens begonnen met het maken van een starter, maar dat kreeg ik helaas niet tot leven. Dus toen ik hoorde van een dagworkshop, waarna je een stukje moederdesem mee krijgt, heb ik me meteen aangemeld. Het werd een intensieve dag met heel veel informatie en het leren van verschillende kneedtechnieken. Naast de starter kregen we onze zelfgemaakte broden mee. Dat wil zeggen, één die we daar hadden afgebakken en één die onderweg naar huis kon rijzen en die we thuis nog moesten afbakken. Gelukkig vond ik bij mijn vader een pan die in mijn oventje past. Zo kon ik het afbakken. Voor het maken van een nieuw brood had ik inmiddels ook de nodige spullen in huis gehaald. Ik vond zelfs een mooie houten keukentrolly om op te kneden, die ik zo maar mocht hebben van een cursiste van mij. Ook heb ik de kostbare starter wekelijks gevoed en van de resten, die na het voeden telkens overblijven, maakte ik pannenkoeken en lekkere, luchtige cakes, maar een brood durfde ik nog steeds niet aan.
Totdat ik gisteren klaar was met mijn faalangst en besloot het gewoon te proberen. De overload aan informatie was al behoorlijk weggezakt, maar met de handout erbij ging ik aan de slag met wat ik nog wist. Tot mijn grote verrassing kwam er dit mooie resultaat uit. Inmiddels weet ik ook dat het goed smaakt. En dat terwijl ik mezelf toestond om er een potje van te maken. En precies dát is volgens mij het recept om te slagen!